THE SOUL REBELS - UNLOCK YOUR MIND

Voorlopig kwam er spijtig genoeg een einde aan de Amerikaanse ‘Treme’ Tv-serie over enkele personages in die bewuste New Orleans wijk waar de Katrina ravage het ergst huis heeft gehouden, waarna de meeste bewoners dakloos achterbleven. Je werd dermate betrokken in hun dagelijkse overlevingsstrijd als ware zij je buren of verwanten. Vooral de muzikanten werden getroffen. Voorlopig dus geen vervolg, maar figuren en groepen als Trombone Shorty, de Mardi Gras Indians en The Rebirth Brass Band, die allen in de serie aantreden, houden de herinnering wakker. Zo ook de achtkoppige band ‘The Soul Rebels’ die op dit album nog versterking krijgen van een zestal gastmuzikanten. Veel leven in de brouwerij dus, want met hun mix van funk, hiphop, rap en oude jazzmuziek blazen de muzikanten je omver als in de nasleep van een tornado die nog lang niet is uitgeraasd. Hun feestmuziek werkt bovendien bijzonder aanstekelijk, met de onderliggende zegekreet: ‘I struggled so long, I made It’. In hun vorige album ‘No Place Like Home, Live In New Orleans’ stak die drive ook al de kop op.

Dit album werd echter geproducet door Scott Billington, die ook de albums van ‘The Dirty Dozen Brass Band’ uitbracht, wat een garantie biedt voor de onderscheiden instrumentatie in het soms kakofonisch klankengeheel. De individualiteit van elke ‘Soul Rebel’ wordt hierdoor gerespecteerd wanneer deze hier en daar naar voor treedt om afzonderlijk te soleren. Met twee percussionisten, - snare en bass drum -, twee trompettisten, twee trombonisten, tenorsaxofonist Erion Williams en de geweldige Edward Lee Jr. op sousafoon is het moeilijk om hun oproep te weerstaan: ‘everybody get up on the floor, enjoy yourself’. Op ‘I’m So Confused’ speelt Ben Ellman baritonsax en op het fantastische ‘Say Na Hey’ komt Leo Nocentelli meespelen, de gitarist van The Meters. Cyril Neville neemt de zangpartij op zich bij ‘Unlock Your Mind’. In de andere songs wisselen de zangers elkaar af, al profileren vooral trombonist Corey Payton en trompettist Julian Gosin zich graag als de rapzangers van dienst. En op ‘Living For The City’ valt de gepassioneerdheid op van beide drummers.

Bij dergelijke muziek moet je wel de loftrompet steken over deze Soul Rebels en hier zou dus een lange lijst kunnen volgen van alle troeven die de band in huis heeft, te beginnen met het groepsenthousiasme, hun overspringende vrijheidsdrang en de virtuositeit waarmee zij op hun hoorns blazen. De songs die zij niet zelf schreven leenden zij even voor eigenzinnig gebruik van Stevie Wonder en Allen Toussaint. Diens ‘Night People’ fascineert ook in hun eigen rebels repertoire en in ‘Sweet Dreams Are Made of This’ van Annie Lennox hoor je zowel Caribbean als ‘second line’ ritmes. Grandioos ook ‘I’m So Confused’ met een prominente rol voor de sousafoon. Maar dat nummer werd door percussionist Lumar LeBlanc geschreven en het begeesterende ‘Showtime’ door trompettist Marcus Hubbard. Alle groepsleden zijn blijkbaar multi-getalenteerd maar hebben overduidelijk één ding gemeen: dat zij de traditie van ‘hun’ NOLA zullen voortzetten en op een rebelse wijze zullen fris houden.

Op het bluesfestival in PEER zal vermoedelijk de tent daar op zijn grondvesten daveren wanneer deze groep in actie komt, met het risico dat dansers en fans in de touwen gaan hangen. En welke ‘request’ zal ik hen toeroepen? Ik twijfel nog tussen ‘Night People’ en ‘We Gon’ Take Your Body’. Of toch maar ‘Living For The City’ met een prachtige saxsolo!

Marcie

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rounder Records
Distr.: Universal

video