THE MIGHTY YA-YA - THE MIGHTY YA-YA

Als dit al niet in aanmerking zou komen voor de titel “Revelatie van het jaar”, dan zal het in de Lage Landen zeker genomineerd worden voor de categorie “Verrassing van het jaar”. “The Mighty Ya-Ya” is het nieuwe project van Louis van Empel en het gelijknamige album is nogal contrasterend met eerder werk van deze man, beter gekend als Little Louis. Het gaat er namelijk allemaal veel harder en ruiger aan toe. De vierkoppige band met naast Louis ook nog Aart van der Wulp (harmonica), Gabriel Peeters (drums) en Geurt Engelsman (bas) komt op de proppen met een nogal onheilspellend album. In die zin kon de groepsnaam nauwelijks beter gekozen worden.

De sound van de band roept spontaan herinneringen op aan C.C.R en vooral Led Zeppelin zoals opener van dienst “Mercury’s Rising” al dadelijk laat horen. Stevige riff’s en bluesrock van de betere soort. De lijn wordt doorgetrokken in het daaropvolgende “We’ve Been Bad”. Met een heerlijke, razende mondharmonica een opvallende track. De mondharmonica van Aart, wat een heerlijk muzikant, krijgt eigenlijk op heel het album een volwaardige plaats als instrument toebedeeld. Dat in combinatie met de gierende gitaarlijnen en prima zang van Louis levert een boeiend resultaat. Negen van de elf nummers zijn van de hand van de zanger / gitarist. Twee, instrumentale nummers, van de hand van de groep. Maar zelfs daar lijken ze op Afro Celt Sound System op een serieuze overdosis speed.

Het meest onder de indruk waren wij van het lang uitgesponnen maar nergens vervelende “Slipping Away”. De song groeit gestaag, deint langzaam uit en dreigt elk moment te gaan ontploffen. Het wordt echter netjes binnen de lijnen gehouden door de groep. De kitsch die loert om de hoek krijgt geen schijn van een kans. Het donkere gitaargeweld en prima zang is erg genietbaar. Heel uitzonderlijk dreigt de groep wat de Seventies Rock richting uit te gaan en meen je zelfs Bon Jovi te ontwaren, maar dat is slechts schijn. Een lichte uitschuiver die geen negatieve impact kan hebben op het totaalbeeld. Want dat van Empel prachtsongs kan schrijven staat als een paal boven water. Afsluiter , en vreemde eend in de bijt, “ Pious Bird” is daar als , zeg maar radiovriendelijke song, een schoolvoorbeeld van.

Wij onthouden de stuwende drums, de dreigende baslijnen , de scheurende harp en de gezonde agressie waarmee Louis de snaren bespeelt. The Mighty Ya-Ya moeten live spetters geven, in afwachting kan je alvast de schijf door je boxen laten knallen !

Luc Meert

CD presentatie - Zo 11 Maart 2012 - The Rambler - Eindhoven

 

 

 Artiest info
Website  
 

Label: Porcupine Records
Info: Broere promotion

video