MZ DEE - LETTERS FROM THE BOOTLAND

Haar laatste album ‘Real Woman, Real Soul’ dateert alweer van 2005, maar met deze ‘Letters From The Bootland’ ontpopt Mz Dee, - voluit Dejuana Rochon Logwood uit San Francisco -, zich als de nieuwe Koko Taylor of Barbara Lynn. Of tweede Ruby Turner! Haar versie van ‘I’d Rather Go Blind’ van Etta James grijpt evenzo aan. Met veel inleving, expressie en soul vertolkt zij deze songklassieker met eeuwigheidswaarde. Haar eerste mentor was echter haar eigen moeder, Rochon Hemmans, in de Bay Area befaamd als een der beste Kerkorganisten. Maar Mz Dee stond ook open voor jazzinvloeden. Zoals zij het funky ‘Sugarman Sugarman’ of het lijzige zwoele ‘Hit Rock Bottom’ vertolkt lijkt het of er een van die jazzdiva’s jaren vijftig in de studio staat.

Op de vier covers na schreef zij alle songs zelf samen met de Italiaanse stergitarist Maurizio Pugno, die haar hier met zijn eigen band begeleidt waarin toetsenist Alberto Marsico en percussionist Gio Rossi beiden schitteren. Marsico geeft met zijn orgel aan het soulvol gezongen ‘That’s The Way God Planned It’ een eigen glasramengloed, waartoe ook het drievoudig meisjeskoor ‘The Sublimes’ jubelend toe bijdraagt. Naast Maurizio Pugno plaatst ook het koperblazerkwartet ‘The Cape Horns’ zich met veel zwier naast de zangeres. Zij springen bij met funky ritmes - ‘Goin’ Down Slow’- of onderlijnen de emotionele intensiteit in de zang van Mz Dee, zoals bij het hunkerende ‘In All Of My Dreams’.

De songs waarin alles samenvloeit zijn mijn favorieten. Zowel in het swampy ‘Sticky Situation’ als in het bruisende ‘Desire Street’ lijkt alles samen te komen met overspringende vonken, opgepookt door de drum. Enerzijds hoor je de klasse van gitarist Maurizio met zijn elegant of gruizig gitaarspel. Anderzijds is er de New Orleans sound, waarin ‘The Cape Horns’ zich met overgave storten. Swing, soul en funk volgen elkaar op. In het verleden wist Maurizio al vele muziekstijlen te integreren, o.m. door zijn samenwerking met bluesmannen als o.a. Sugar Ray Norcia en Lynwood Slim, maar ook intuïtief.

Ook Mz Dee, die vaak als backing zangeres op het podium stond, lijkt zich in alle bluesstijlen thuis te voelen als een zilvervis in het water. Als zij niet toert verblijft zij dan ook, volgens zeggen, liefst in haar woonboot ergens aan een rivier vanwaar zij haar emotionele ‘letters’ de wereld in stuurt. Maar als zij een slowblues als ‘I Love You More Than You’ll Ever Know’ aanheft, cover van Al Kooper, of haar eigen ‘If I Never See you Again’ komt het Gospelzingende meisje in haar naar boven die aan elke frasering emotionele weerklank geeft, met de koperblazers als schutsengelen aan haar zijde.

Marcie

Maurizio Pugno Organ Trio feat. Mz.Dee
24-03-2012 - NL - Blues Alive Festival, Cuijk
25-03-2012 - NL - Blues Club XXL, Wageningen
26-03-2012 - BE - Bananapeel, Ruiselede

 Artiest info
   
 

Booking: Goodtime Booking

video