ZITA SWOON GROUP – WAIT FOR ME

Dit album is de vrucht van Stef Kamil Carlens’ reizen in Burkina Faso en zijn ontmoeting aldaar met de zangeres Awa Démé en de muzikant Mamadou Diabaté Kibié. Wait for me is een fraaie combinatie van blues/akoestische folk met traditionele Mandinka muziek uit West-Afrika.

Het merendeel van de dertien nummers op het album zijn gebaseerd op dialogen: Carlens zingt in het Engels of het Frans, Awa Déme antwoordt in het Dioula, een Mandikataal. De maatschappelijke geladen teksten borduren vooral op een aantal problemen waar Burkina Faso het slachtoffer van is : het uitputten van natuurlijke rijkdommen, de trage modernisering, de armoede die mensen tot migratie drijft en het gebrek aan vrouwenrechten. Zo geeft Awa Démé in ‘A Ni Baara’ uitdrukking aan de hoop die migranten koesteren terwijl Stef Kamil het droevige lot beschrijft dat hen echter vaak te wachten staat.

Carlens selecteerde voor dit project zorgvuldig een waaier aan instrumenten en slaagde er zo in om de warme klankkleur van de balafoon (een houten West-Afrikaans slaginstrument) te verweven met het bijzondere timbre van de banjo en de resonatorgitaar. In het instrumentale nummer ‘Ko Benna Waati’ komt die countrybluesgitaar bijvoorbeeld helemaal tot zijn recht wat tot een heel andere sfeer leidt dan in de andere nummers. In ‘Sababu’ klinkt Carlens’ eigen invloed het meeste door. Toch is de plaat over het algemeen een mooi evenwicht van blues en folk doorspekt met typische West-Afrikaanse instrumenten en klanken. De nummers doen af en toe wat psychedelisch aan maar worden nooit vervelend of ‘over the top’.

Zita Swoon Group heeft op dit album twee muziekstijlen met elkaar weten te verzoenen door de West-Afrikaanse stijl te integreren in onze ‘popdeuntjes’. Verder is het ook op tekstueel vlak een mooie samenwerking en een interessante dialoog tussen twee culturen die erin slaagt om een reële problematiek op een eerlijke manier onder de aandacht te brengen. Bovendien is de plaat op zich gewoon aangenaam om naar te luisteren, zelfs zonder te letten op de teksten. De deuntjes zijn leuk om mee te neuriën en de afrobeat zorgt voor een aangenaam ritme. Ongetwijfeld is het de verdienste van de West-Afrikaanse invloeden maar plots leek de zomer even heel wat dichterbij.

Saar Steverlinck

2/03/2012   Wait For Me   Antwerpen BE   WCC Zuiderpershuis
4/03/2012   Wait For Me   Brussel BE   AB
5/03/2012   Wait For Me   Berlin DE   Lido
8/03/2012   Wait For Me   Paris FR   CENTQUATRE
14/03/2012   Wait For Me   Mons BE   Lotto Mons Expo
15/03/2012   Wait For Me   Nijmegen NL   Lux
16/03/2012   Wait For Me   Utrecht NL   Tivoli
17/03/2012   Wait For Me   Haarlem NL   Patronaat
10/04/2012   New Old World   Rotterdam NL   Rotterdamse Schouwburg
17/04/2012   New Old World   Antwerpen BE   deSingel
18/04/2012   New Old World   Antwerpen BE   deSingel
3/05/2012   New Old World   Brussel BE   KVS


Artiest info
Website  
 

Label: Crammed Discs

video