LIGHTNIN’ GUY - PLAYS HOUND DOG TAYLOR - LIVE!

Wie op die bewuste zaterdagavond 6 augustus 2011 in het bluescafé The Borderline aanwezig was kon zich toen een idee vormen hoe bluesgitarist Hound Dog Taylor in de jaren 1950-‘70 zijn bluespassie uitleefde toen hij zijn blues en boogies op het publiek afvuurde. En dat uren lang zonder pauzeren, meestal met gitarist Brewer Phillips en drummer Ted Harvey aan zijn zijde. Het was slidegitarist Lightnin’ Guy die deze spirit-gewijze reïncarnatie tot stand bracht samen met ritmegitarist Bart ‘Brewer Jr.’ Mulders en drummer Erik Heirman. Weliswaar niet in een club te Chicago maar in een muziektempel te Diest. Dankzij medeproducer Nico A. Martens is dat optreden nu op een album vereeuwigd, net zoals Guy’s vorige, ‘The Banana Peel Sessions’, uitgebracht in 2010.

De Live ambiance zit er al vanaf het begin in met Theodore Roosevelt Taylor’s lancerende ‘Take Five’, waarna het enthousiasme van het publiek een hoogtepunt bereikt bij het instrumentale ‘Hawaiian Boogie’, ditmaal een cover van Elmore James. Hij is dan weer een andere leidsman van Guy Verlinde, die als kind niet los te weken was van het magische zwarte vinyl met ingegroefde bluesklassiekers. In het Live concert kwamen er uiteraard meer songs aan bod dan op dit album. Dus moest de zanger een keuze maken, waarbij zijn slidegitaar als een verhitte roodgloeiende draad de songs verbindt. Behalve boogie en bluesrock geeft hij ook de meer ingetogen blues een plaats. Zoals hij met hese stem ‘Sadie’ vertolkt of het beklijvende ‘Freddie’s Blues’ getuigt van groot inlevingsvermogen. Ook bij het ritmische ‘She’s Gone’ hoor je zijn nauwelijks onderdrukte passie.

Opmerkelijk ook de overgave van zijn medemuzikanten, de zgn. Houserockers! De percussie bij ‘Let’s Get Funky’ laat de vonken overspringen en het geroffel op ‘Roll Your Money Maker’ werkt beter dan de inhoud van een Duvelglas. Daarnaast ontpopt gitarist Mulders zich effectief als een tweede Brewer Phillips. Op de video wordt zijn bijdrage nog meer belicht. De hoofdrol wordt natuurlijk gespeeld door Guy’s slidegitaar, die kermt, schreeuwt, snijdt, jammert of verzacht. Ook op het Live album kan je horen hoe de zanger met dit instrument is vergroeid. De muzikant uit Aartrijke heeft reeds lang het stof van zijn geboorteplaats afgeschud om het slib van de Mississippi beter te laten kleven.

Op ‘Wild About You Baby’ bereikt hij datgene waar ook Hound Dog Taylor in slaagde: spiritueel vuurwerk via een gitaar die zich willoos overlevert aan de handen van zijn liefdevolle kwelgeest. Bovendien kan je gans het optreden via een link naar de Video nog eens herbeleven. Ook de expressieve coverfoto’s van de Rootstime fotograaf, die op het Diestser feestje aanwezig was, herinneren aan dat memorabel Live concert met als gedeelde motto: Let’s Keep the Blues Alive!

Marcie

CD is van 14/2 te bestellen via Parsifal Records - +32 (0)50-332433 info@parsifal.be - www.parsifal.be

CD Release

Nederland: 3 maart 2012 @ Blues ’12 – Leerdam (NL)

België: 9 maart 2012 @ Gompelhof – Mol (BE) (support: Tiny Legs Tim) 

.

 

On Tour
03-03 Blues ’12 - Leerdam (NL)
09-03 Gompelhof – Mol (BE)
10-03 Meensel Blues - Meensel (BE)
12-03 Centre Culturel – Lessines (BE) (feat. Johnny Winter)
13-03 Mehlsack - Emmendingen (DE)
14-03 Chabah – Kandern (DE)
15-03 Quasimodo - Berlin (DE)
16-03 EBC @ Kulturbrauerei - Berlin (DE)

14-04 EastSide Blues Festival Nijmegen (NL)
20-04 Alte post - Wörgl (AT)
21-04 Laboratorium - Stuttgart (DE)
30-04 Nacht van de Bliues - Wuustwezel (BE)
04-05 Moulin Blues – Ospel (NL)
02-06 Zoetermeer Blues – Zoetermeer (NL)

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog Records
Distr.: Parsifal