ANDRES ROOTS - LEIGH’S SPIDER JAM

We volgen Andres Roots al een tijdje. Om juist te zijn al van zijn beginperiode met het uitstekende Bullfrog Brown die niet minder dan drie fantastische releases op hun naam hebben staan. Hun “Mother River Delta” uit 2008 ligt nog dikwijls op onze platenspeler. Andres, de sympathieke bluesgitarist uit Estonië, doet het nu al een tijdje solo. Vorig jaar nog oogstte hij ook al veel lof met zijn debuut “Roundabout” en nu is de productieve artiest er al met zijn volgende “Leigh’s Spider Jam”.

Alle negen de nummers zijn zelfgepend en vallen al weer op door hun originaliteit en inventiviteit. Wederom werd hier schoon volk verzameld met onder meer Indrek Tiisel (harmonica) en L.R. Phoenix (zang). Er staan vijf instrumentale songs op en die zijn allen niet minder dan uitstekend. En toch hebben wij bij deze nummers een kleine bedenking, of beter gezegd, een wat ongemakkelijk gevoel. Andres is een fantastische songwriter en zijn teksten zijn steeds zéér doordacht en smaakvol en dus vinden wij het wat jammer dat er niet meer van zijn briljante woordkeuzes zijn terug te vinden op deze release.

Doet dat de balans naar het negatieve overhellen ? absoluut niet want, zoals gezegd, de instrumentale nummers zijn ook pareltjes, zijn dobrospel in combinatie met de 5 String Banjo van Martin Eessalu is gewoon om van te smullen. Maar luister eens naar het magistrale “Concrete Factory Blues” of naar “Mean Old Town No 2” met die heerlijke slide erin verweven en drijvend op een doordachte, ronduit geniale tekst en je zal perfect snappen waarom ik die songs een hoger sterrengehalte zou toedienen dan die instrumentale.

Het blijft me verbazen dat de man zo een authentieke bluessfeer weet te creëren èn behouden op al zijn platen. De veelschrijver heeft mij tot nu toe nog nooit ontgoocheld en ook voor deze plaat ben ik geneigd om ze als een absolute must voor uw bluesverzameling naar voor te schuiven.

Bluesyluc

Artiest info
Website  
 

Label: Roots Art Records